Interieur, Verbouwing

getrapt

Project details

2022

koen + kimberlie

holsbeek

voorontwerp

Category

Interieur, Verbouwing

De bestaande valse driegevelwoning staat 2,5 meter hoger dan de tuin en de achterliggende groenstrook, maar heeft er nagenoeg geen contact mee. De afdaling naar de tuin gebeurt momenteel door een aaneenschakeling van verharde zones die als fietsenstalling, buitentrap en 2 schaduwterrassen fungeren. Weg ermee!

 

De bestaande achterbouwen en alle verhardingen worden gesloopt om plaats te maken voor een nieuw helder volume met split-levels. De nieuwe afdaling naar de tuin wordt binnenshuis door 3 kamergrote verspringingen in de vloer gemaakt.

 

Een langgerekte luie meubeltrap, die in het verlengde ligt van de bestaande inkomhal, rijgt alle niveaus aan elkaar. Elk van deze 4 niveaus werkt als een podium voor de enscenering van het dagelijkse leven en zijn flexibel genoeg om tijdelijke functies op te kunnen vangen.

 

keuken <> eetruimte <> zitruimte <> terras <> tuin
of
cocktailbar <> chillruimte <> podium <> buitendansvloer <> ligweide
of

 

De lange, luie trap is breed genoeg om vele kamerplanten te kunnen zetten en kan flexibel gebruikt worden als speelruimte, leesruimte, galerij, … De witte gemene muren kunnen gebruikt worden als projectievlakken. De verspringingen tussen de verschillende niveaus herbergen ingemaakte kasten die met eenzelfde materialisatie als de trap en de vloeren worden uitgevoerd.

 

Het plafond loopt over de verschillende podia door waardoor de vrije hoogte steeds hoger wordt naarmate meer naar de tuin gewandeld wordt. Door getrapt te schakelen werkt het perspectief ook een betere relatie tussen de voorste ruimtes en de tuin in de hand, wat bij één grote vide niet het geval zou zijn. Een grote raampartij achteraan brengt voldoende natuurlijk licht binnen in de woning en trekt het zicht open naar de achterliggende groenstrook.

 

De zone naast de woning wordt een groene helling zodat fietsen achteraan in de tuin gezet kunnen worden i.p.v. plaats in te nemen in de kostbare oppervlakte van het hoofdvolume.

 

Vooraan wordt een vestiaire/wasruimte/wc gemaakt die dankzij een groot stalen binnenraam met figuurbeglazing contact blijft houden met wat er zich achteraan afspeelt.

 

Op de eerste verdieping wordt een kleiner volume gebouwd waarin de nieuwe badkamer geplaatst wordt. Daarnaast krijgen alle technieken een flinke update.

Share on
Previous

rumoldus