Interieur, Verbouwing

komorebi

Project details

2023

zoë + tijs

kessel-lo

bouwaanvraag

Category

Interieur, Verbouwing

木漏れ日
komorebi (kō-mō-leh-bē)

 

Literally, “sunlight leaking through trees,” this word describes the beauty and wonder of rays of light dappling through overhead leaves, casting dancing shadows on the forest floor.

 

De bestaande grootouderlijke doorzonwoning-in-de-rij werd altijd goed onderhouden maar is niet meer mee met de energiezuinige tijd. Een ingrijpende energetische renovatie drong zich op, maar deze kon niet los gezien worden van een zoektocht naar meer ruimtelijkheid, licht, zicht, groen in en rond de woning en sfeer.

 

De bestaande veranda op tuinniveau wordt afgebroken en vervangen door een nieuwe uitbreiding. De afdaling van het gelijkvloers naar de achtertuin, die meer dan een meter lager ligt, gebeurt door enkele kamergrote verspringingen in de vloer, waardoor de nieuwe eet- en zitruimte niet opnieuw uit het zichtveld weggestopt zitten in een te diepe put.

 

In het donkerste gedeelte van de woning wordt een binnenmuur weggehaald en een grote raamopening gemaakt in de zijgevel om het zuidenlicht diep te laten doordringen.

 

De uitbreiding krijgt een sheddak om een hogere maat te introduceren, ochtendlicht binnen te trekken in het hart van de woning en vanuit de keuken zicht te bieden op de lucht en de boomtoppen van het achterliggende perceel.

 

Een plantenbak in het midden met een ingewerkt klein bureau, planten op het sheddak en hogere struiken in de tuin ter hoogte van de grote raamopeningen laten het licht rijkelijk, maar wel gefilterd binnenvallen doorheen de woning, op alle tijdstippen van de dag. Hierdoor worden de zichtlijnen naar de buur doorgeknipt met een zachte, groene buffer.

 

De achtergevel wordt gevormd door 2 grote schuiframen die samen opengezet kunnen worden om binnen en buiten in elkaar te laten overlopen. De voorgevel blijft zijn oorspronkelijke uitzicht behouden om ingepast te blijven in de homogene bebouwing in de buurt. De zij- en achtergevel worden aan de buitenzijde nageïsoleerd en omhuld met gekaleide gevelstenen. Rond de ramen worden details voorzien in keramische raamdorpeltegels. De uitbreiding wordt afgewerkt met terracotta-kleurige kleipannen.

Share on
Previous

wintertuin