Interieur, Verbouwing

wintertuin

Project details

2022

anna + viktor

kessel-lo

aanbesteding

Category

Interieur, Verbouwing

Het hoofdvolume van deze woning-in-de-rij werd recent verbouwd, maar de aanbouw en dakverdieping werden voorlopig ongemoeid gelaten. De zeer kleine achtertuin op het zuiden wordt links, rechts en achter omsloten door een mikmak aan betonplaten, veranda’s, halve muurtjes en ander aanplakwerk.

 

Om zowel de nood aan meer binnen- en buitenruimte te kunnen ledigen op het kleine perceel, voorzien we de nieuwe aanbouw als een hybride wintertuin waar de grens tussen binnen en buiten kan vervagen. De maat wordt verticaal vergroot t.o.v. de rest van het gelijkvloers om het licht dieper in het donkere midden te brengen en een zichtlijn te creëren tussen de leefruimtes en de lucht. De wintertuin zoekt op de perceelgrenzen de dieptemaat van de buren op.

 

Aan de rechterzijde kan zich hierdoor een grotere keuken nestelen, terwijl aan de linkerzijde een kleinschaligere ruimte wordt gemaakt om in de zon een boek te lezen.

 

De achtergevel van het gelijkvloers wordt volledig beglaasd met een saliegroen schuifraamgeheel.

 

Om de korrel van de geleding van de wintertuingevel weer te verkleinen, wordt een wit stalen frame voor het schuifraamgeheel geplaatst. Plaatselijk wordt dit ingevuld met gehamerd glas om het licht gefilterd binnen te laten en minder interessante zichtlijnen te blokkeren.

 

De vloerafwerking in flagstones loopt in een gradiënt over in het terras en de vergroende stadstuin. Tegen de achterste tuinmuur wordt een spiegelwand geplaatst om de kleine tuin visueel te vergroten en contact te zoeken met de bestaande achtergevel op de eerste verdieping die nageïsoleerd en betegeld wordt.

 

Het terras wordt deels overdekt en afgeboord door witgelakte staalplaten, die privacy en fijnheid aandragen. Voor het interieur van de wintertuin wordt gekozen voor ruwere materialen en afwerkingen: keramische potten en balken als plafondafwerking, brute muren en recuperatiemeubilair met veel plaats voor planten.

 

De zolderverdieping wordt ingericht met een slaapkamer en een natte cel.

Share on
Previous

verguld

Next

komorebi